اصول و نکات استفاده از موتورهای جستجوگر(گوگل،ياهو و...)    
 
کلمات کليدي
استفاده از عملگرها و علائم خاص("" ، + ، - و...)
چند ويژگي جالب گوگل:
                           ترجمه صفحه
                           يافتن فايلهاي PDF
                           ويژگيcash(نسخه ذخيره شده)
                           ويژگي Similar Pages(صفحات مشابه)
                           جستجو در مطالب يک وب سايت(جستجو توسط گوگل در داخل يک سايت)
                           يافتن سايت هايي که به يک سايت مشخص لينک هستند
                            ويژگي:I'm Feeling Lucky(يا شانس يا اقبال)
                            جستجو در دسته بندي ها(directory )
        
   
 
کلمات کليدي:  

 براي پيدا کردن هر صفحه،وب سايت يا هر مطلبي نياز به تايپ کليد واژه‌هايي است. انتخاب کليد واژه‌هاي مناسب به شما کمک خواهد کرد به سرعت به نتيجه دلخواه خود برسيد. بهترين کلماتي که مي توانيد به عنوان کلمات کليدي به کار بريد واژه‌ها و نام هاي تخصصي يک حوزه علمي يا مبحث است.معمولا اينگونه کلمات در عنوان و يا متن مقالات و يا صفحات وب سايتها بکار ميروند.هر چقدر اين کلمات تخصصي‌تر باشند نتايج جستجو به درخواست شما نزديک‌تر خواهد بود.
در صورتي که بدنبال مبحثي مي گرديد که چندان تخصصي نيست و يا واژه‌هاي بکار گرفته در آن جنبه عمومي دارد ميتوانيد کلماتي که احتمالا در عنوان مطالب يا صفحات بکار مي‌رود را انتخاب کنيد حتي به صورت پيشرفته تر مي توانيد يک جمله را که احيانا عنوان مقاله است را به صورت کامل انتخاب و براي جستجو وارد کنيد.
به خاطر داشته باشيد که استفاده از واژگان رايج مثل ضماير ، افعال و... چه در زبان فارسي و چه در زبان انگليسي نمي تواند بعنوان يک واژه کليدي مهم به حساب آيد چرا که استفاده از آنها آنقدر زياد است که ديگر تاثيري در جستجو ندارد.

استفاده از عملگرها و علائم خاص("" ، + ، - و...)

ابتدای صفحه

1-در صورتي که بخواهيم دو يا چند کلمه را جستجو کنيم مي توان کلمات را با قرار دادن يک فاصله از هم نوشت و جستجو را انجام داد براي نمونه با جستجوي عبارت WORD1 WORD2 صفحات يا متوني که در بخشي از آنها کلمات WORD1 و WORD2 استفاده شده باشد در نتيجه جستجو ظاهر خواهد شد. توجه کنيد که در اين حالت کلمات ميتواند در هر جاي صفحه باشند و حتما در کنار هم نيستند.

2-عملگر ""  یا  گیومه  یا  منحصر کننده
جستجوي عين يک عبارت: زماني نياز است که واژه ها عيناً و به همان ترتيبي که نوشته شده اند جستجو شوند براي نمونه ميخواهيد يک جمله را جستجو کنيد يا بدنبال اطلاعات فيلمي مثل (Terminator 3) و يا حتي در جستجوي نام شخصي هستيد در اين حالت ميتوانيد با استفاده از امکانات موتورهاي نتايج دقيقتري را کسب کنيد.
براي جستجوي دقيق چند کلمه کليدي مي‌بايست آنها را در بين کوتيشن قرار دهيد براي نمونه "university of tehran" ، "nmaco"  "what is computer" ،"persian weblogs" ، "دانشگاه تهران" و ...
در موارد بالا صفحات سايتهايي در نتيجه جستجو ظاهر خواهند شد که کلمات بالا دقيقاً و به همان ترتيب بين کوتيشنها در متن آنها آمده باشد.

3-عملگر "و" ، "+" و " AND "
با استفاده از اين عملگرها و استفاده از آن در کنار دو واژه ميتوانيد براي جستجوگر تعيين کنيد که به دنبال صفحاتي بگردد که دو واژه فوق در آنها باشد (در واقع واژه اول و واژه دوم در محتواي صفحات باشند) . در صورتي که واژه ها را با فاصله و کنار هم بنويسد نيز نتيجه اي مشابه با استفاده از اين عملگر خواهيد داشت.بنابراين معمولا نيازي به استفاده از اين عملگر نمي باشد.
مانند iran+culture ، iran and culture ، iran culture و يا فرهنگ و ايران ، فرهنگ ايران

4-عملگر " يا" ، "|" و " OR"
با استفاده از اين عملگرها و استفاده از آن در کنار دو واژه ميتوانيد براي جستجوگر تعيين کنيد که به دنبال صفحاتي بگردد که يکي از دو واژه فوق در آنها باشد (در واقع واژه اول يـا واژه دوم در محتواي صفحات باشند) .
مانند iran | iranian و يا iran or iranian و يا ايران يا ايرانيان

5-عملگر "-" ، "ANDNOT" و " ونه"
استفاده از اين عملگر به شما توانايي جستجوي صفحات وبي را ميدهد که در آن يک واژه مشخص باشد اما محتواي آن صفحه شامل يک واژه بخصوص نباشد.(در واقع واژه اول باشد اما واژه دوم نباشد).
مانندtehran -university ,ويا tehran andnot universityويا تهران ونه دانشگاه
توجـه:در صورتي که مايليد جمله‌اي را جستجو کنيد که در آنها کلمات و يا حروف عملگرهاي منطقي آمده است
مانند AND و يا ونه ,... و ميخواهيد که اين کلمات عيناً جستجو شوند و نه به عنوان عملگر در جستجو تاثير داشته باشند ميتوانيد عبارت خود را داخل کوتيشن قرار دهيد .
مانند "Love and Hate" و يا "عشق و نفرت"
بيشتر جستجوگرها ازجمله گوگل وياهو نسبت به استفاده از حروف بزرگ يا کوچک در کلمات حساس نيستند و اين در مورد عملگرها نيز صدق مي کند.
براي مثال در عبارت (tehran AND university , tehran and university ) يک نتيجه را خواهند داد
توجه داشته باشيد براي استفاده از عملگر"-"کلمه قبل از عملگر را با يک فاصله (space) نسبت به اين عملگر تايپ کنيد.

چند ويژگي جالب گوگل:

ابتدای صفحه

توجه: بعضی از این ویژگی ها در دیگر جستجوگرها (مثلyahoo)نیز وجود دارد

ترجمه صفحه
گوگل با این ویژگی خود دسترسی به منابع اطلاعاتی را برای کاربران خودچند برابر کرده است.
اگر جستجوي شما نتايج غير انگليسي داشته باشد يک لينک به صفحه ترجمه شده انگليسي آن در اختيار شما قرار خواهد گرفت.
اگر مي خواهيد چکيده و عنوان اسناد يافته شده برای جست وجوی شمابه انگليسي ترجمه شوند، گزينه ی ترجمه درصفحه ی تنظيمهارا فعال کنيد. با اين کار گوگل به صورت خودکار چکيده وعنوان سندهای يافته شده را به انگليسي ترجمه خواهد کرد.
البته هنوز گوگل زبان فارسی را در این ویزگی خود قرار نداده است.


يافتن فايلهاي PDF                                                                                                               ابتدای صفحه
فهرست سندهايي که گوگل برای شما مي يابد، فايلهای PDF.را نيز دربرمي گيرد. اين فايلها به هر زبان و خطي که باشد، بدون توجه به سيستم عامل، مرورگر و فونت، به صورت کامل در نرم افزار آکروبات ریدرنمايش داده مي شود. اگرچه اين گونه فايل ها به اندازه ی سندهای HTML رايج نيستند، اغلب اطلاعات ارزشمندی رادربردارند که در ديگر سندها يافت نمي شود.
برای اين که مشخص شود کدام يافته به صورت يک فايل PDF. عرضه شده است، واژه [PDF] به رنگ آبي روبروی عنوان سند قرار می گیرد.به اين ترتيب خواهيد دانست که برای نمايش اين سند، نرم افزار Adobe Acrobat Reader اجرا مي شود. روی پيوند عنوان سند کليک کنيد تا به فايل PDF باز شود. (اگر نرم افزار آکروبات در رايانه ی شما نصب نباشد، به صورت خودکار به سايت دريافت رايگان اين نرم افزار هدايت خواهيد شد)
در مورد فايلهای PDF به جای ویژگی cached(نسخه ذخیره شده) نسخه متنی قرار دارد نسخه متنی رونوشتي از سند PDF است که همه ی اطلاعات صفحه آرايي آن حذف شده است.
اگر نمي خواهيد سندهای PDF. در فهرست يافته های پرسش شما ارايه شوند، کافيست دستور filetype:pdf- را در کنار پرسش خود درون پنجره ی جست وجو تایپ کنید.


ويژگیcash(نسخه ذخيره شده)
گوگل از هر صفحه يك عكس ذخيره مي كند تا براى زمانى كه صفحه اصلى اگر موجود نبود نسخه پشتيبان داشته باشد. اگر شما برروى لينك Cached(نسخه ذخیره شده)]این لینک در انتهای هر نتیجه جستجو به رنگ آبی کمرنگ قرار دارد[ كليك كنيد، صفحه اى را خواهيد ديد كه گوگل آن را ذخیره كرده ايم.
وقتى كه صفحه cach شده نشان داده مي شود، در بالای صفحه کادری وجود دارد كه در آن ویژگی های cach(نسخه ذخیره شده) را بیان مي كند. کلمات یا عبارتی که به صورت رنگی پرنگ شده اند باعث مي شوند تا شما قسمت مورد نظر خود را راحت تر پيدا كنيد.


ويژگی Similar Pages(صفحات مشابه)
وقتى شما برروى Similar Pages(صفحات مشابه )]این لینک در انتهای هر نتیجه جستجو به رنگ آبی کمرنگ بعد از لینک cached(نسخه ذخیره شده) قرار دارد[براى ديدن نتيجه يك جستجو كليك كنيد، گوگل به صورت خودكار صفحات مربوط را براى رسيدن به نتيجه جستجومي كند.
لينك Similar Pages (صفحات مشابه) استفاده هاى زيادى دارد. اگر شما محتوى سايت خاصى را در نظر داريد، ولى مي خواهيد كه از آن موضوع نتیجه بیشتری بدست آورید، اين لينك مي تواند سايت هاى تقریبا مشابه به موضوع شما را نيز ارايه كند.


جستجو در مطالب يک وب سايت توسط گوگل:                                                                       ابتدای صفحه
اگر وب سایت با صفحه مورد نظر خود را یافته اید اما مطلبی را که دنبال آن هستید را نمی توانید در این وب سایت بیابید می توانید برای جستجو مطلب از گوگل کمک بگیرید برای این کار مطلب یا موضوع مورد جستجو را تایپ سپس یک فاصله(space ) بعد عبارتsite:وسپس آدرس سایت یا صفحه مورد نظر را تایپ کنید.

 يافتن سايت هايی که به يک سايت مشخص لينک هستند
برای اینکه بدانیم چه سایت هایی به یک سایت مشخص لینک داده اند به صورت زیر عمل می کنیم
مثلا می خواهیم بدانیم چه سایت هایی لینک دانشگاه تهران را صفحات خود قرار داده اند عبارت link:www.ut.ac.ir را در فیلد جستج تایپ می کنیم.

ويژگی:I'm Feeling Lucky(يا شانس يا اقبال)
دكمه I'm Feeling Lucky (یا شانس یا اقبال) شما را مستقيما به اولين صفحه وبى كه گوگل براى جستجوى شما یافته است مي برد. در اين حالت شما نتايج ديگر بدست آمده از جستجو را نمي بينيد. اين حالت معمولا در زمانى استفاده مي شود كه شما عجله دارید.
براى مثال، براى جستجوى وب سايت دانشگاه Tehran، كلمه Tehran university را در فيلد جستجو وارد کنید و برروى دكمه I'm Feeling Lucky (یا شانس یا اقبال )كليك كنيد. سپس گوگل به احتمال زیاد شما را مستقيما به وب سايت رسمى اين دانشگاه در آدرس http://ut.ac.ir مي برد.
 

جستجو در دسته بندی ها(directory )                                                                                  ابتدای صفحه
فهرست راهنمای گوگل در directory.google.com راه آسانی را برای جستجو فراهم می کند. برای مثال اگر شما دارید برای «سمند» جستجو می ﮐﻨﻴﺪ، شما می تواﻨﻴﺪ با جستجو در دسته ادﺑﻴﺎﺖ> شاهنامه، فقط صفحه های مربوط به «سمند» را ﭙﻴدا ﮐﻨﻴﺪ و صفحه های مربوط به خودرو سمند و یا هر معنی دﻴﮕﺭ سمند را از نتیجه جستجو خارج کنید.
جستجو در دسته مورد علاقه، به شما اجازه می دهد که نتیجه جستجو را به صفحه های مناسب خود محدود ﮐﻨﻴﺪ.
 

   

 صفحه اول | دروس الکترونیک | سایت های علمی | دانشگاه ها | آموزش | دانلود | خدمات نما | تماس با ما

 

www.nmaco.persiangig.com

nma_co@yahoo.com